Oto przepis:
AMBROZJA
Wszystko co wrzucamy ma być
SUROWE
Składniki:
Jabłko
Papryka
Marchew
Burak
Cukinia
(Wszystkie warzywa i jabłka w
tych samych proporcjach, jeśli dajemy jedną marchewkę to dajemy też jedno
jabłko, jednego buraka itd.)
Świeży imbir
Czosnek
Żurawina albo pokrojone w kostkę
daktyle
Orzechy włoskie albo laskowe
Papryczka chilli
Jakieś świeże zioła( np. bazylia,
oregano, kolendra-chociaż uwaga z nią bo ma specyficzny smak-nie wszyscy lubią)
Proporcje tych składników „na oko”,
np. jeśli bardzo lubicie orzechy to dorzućcie ich więcej, jeśli lubicie
ostrzejszą wersję, to dajcie więcej chilli itd.
Składniki na sos:
(podaję tu wersję na około 2 szklanki sosu-warto zrobić więcej-nada się
do innych surówek, bądź do robienia sobie ambrozji przez kilka dni:)
1 szklanka soku z cytryny
¾ szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe świeżego startego
imbiru
3 łyżki stołowe sosu sojowego
3 łyżki stołowe miodu/syropu z
agawy
Przygotowanie:
-Warzywa i jabłka kroimy w
cienkie słupki albo w kostkę(jak kto woli)
- Czosnek i imbir kroimy w drobną
kosteczkę
-Siekamy drobno chilli i zioła
- Pokrojone składniki mieszamy
razem z orzechami i żurawiną bądź daktylami
-Mieszamy w mikserze składniki na
sos poza oliwą(czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę), oliwę dodajemy do
sosu stopniowo, cały czas miksując. Ma wyjść gładka emulsja.
Wyszła r-e-w-e-l-a-c-j-a. http://runaroundthelake.blogspot.com/2014/04/saatka-ambrozja-inspiracja-ze.html
OdpowiedzUsuń