Postanowiłyśmy pojawić się na blogu, jako że pytacie o przepisy jedzenia, które robiłyśmy na nasze śniadania.
Pierwsza pojawia się sałatka z buraków. Jest mega prosta i trzeba niewiele, by ją zrobić. Klucz, to dobrze ją doprawić. Jak wiadomo, buraki to jedne z najzdrowszych warzyw - bardzo w Polsce niedocenione, bo wszystkim kojarzą się z papką buraczaną na stołówce. Czas to zmienić!
0,5 kg kaszy pęczak
2 kg ugotowanych buraków
duże opakowanie szpinaku
sok z cytryny
czosnek
sól, pieprz
opcjonalnie - płatki migdałowe do udekorowania
Pęczak trzeba ugotować, a buraki pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać to razem i dodać sok z cytryny. W tym czasie szpinak trzeba usmażyć z czosnkiem na patelni, dolać trochę wody, żeby nie zmienił za bardzo swojej struktury i dodać do sałatki. Doprawcie do smaku i udekorujcie płatkami migdałów :)
W wersji niewegańskiej polecam dodać trochę sera koziego chevre.
2 selery
cebula
szklanka kaszy jaglanej
garść siemienia lnianego
mąka kukurydziana
trochę oliwy
cząber
pieprz, sól
chili
czosnek niedźwiedzi
Seler trzeba obrać i zetrzeć w paski jak na surówkę. Cebulę pokroić i usmażyć. Kiedy cebula jest na patelni, można od razu dodać wszelkie przyprawy, zeby pasztet był bardziej aromatyczny. Potem mieszamy selera, mąkę, kaszę i dodajemy trochę oleju. Wsadzamy masę w formę, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy. Mój się piekł z godzinę. W ogóle się nie rozpadał dzięki tym wszystkim składnikom.
Pierwsza pojawia się sałatka z buraków. Jest mega prosta i trzeba niewiele, by ją zrobić. Klucz, to dobrze ją doprawić. Jak wiadomo, buraki to jedne z najzdrowszych warzyw - bardzo w Polsce niedocenione, bo wszystkim kojarzą się z papką buraczaną na stołówce. Czas to zmienić!
Sałatka z buraków i kaszy pęczak
2 kg ugotowanych buraków
duże opakowanie szpinaku
sok z cytryny
czosnek
sól, pieprz
opcjonalnie - płatki migdałowe do udekorowania
Pęczak trzeba ugotować, a buraki pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać to razem i dodać sok z cytryny. W tym czasie szpinak trzeba usmażyć z czosnkiem na patelni, dolać trochę wody, żeby nie zmienił za bardzo swojej struktury i dodać do sałatki. Doprawcie do smaku i udekorujcie płatkami migdałów :)
W wersji niewegańskiej polecam dodać trochę sera koziego chevre.
Pasztet z selera
Drugi nadchodzi pasztet z selera. Przepis powstał z niewegańskiego przepisu, gdzie były jajka. Żeby skleić go trochę, dałam za to kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i garść zmielonego siemienia. Dodałam też cebulę i dużo przypraw. Efekt bardzo mnie zaskoczył.cebula
szklanka kaszy jaglanej
garść siemienia lnianego
mąka kukurydziana
trochę oliwy
cząber
pieprz, sól
chili
czosnek niedźwiedzi
Seler trzeba obrać i zetrzeć w paski jak na surówkę. Cebulę pokroić i usmażyć. Kiedy cebula jest na patelni, można od razu dodać wszelkie przyprawy, zeby pasztet był bardziej aromatyczny. Potem mieszamy selera, mąkę, kaszę i dodajemy trochę oleju. Wsadzamy masę w formę, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy. Mój się piekł z godzinę. W ogóle się nie rozpadał dzięki tym wszystkim składnikom.
A czym poprzekładany jest ten pasztet?
OdpowiedzUsuńwygląda jakby był poprzekładany chałwą :)
OdpowiedzUsuńprzekładany innym pasztetem ;)
OdpowiedzUsuńTu akurat jest przekladany mamalygą, wrzucę neidługo przepis.
OdpowiedzUsuń