Autorką pomysłu na zupę jest Maciejka. Jest to zupa mega prosta i tania, akurat znajdziecie teraz te warzywa na targu.
Na wielki gar potrzeba:
4 pory
ziemniaki 2 kg
jabłka (chyba 2)
Pory trzeba pokroić w drobne krążki i podsmażyć na patelni. W tym czasie zetrzyjcie ziemniaki w mikserze na talarki (jeśli taki macie), a jak dysponujecie bardziej tradycyjnym sprzętem kuchennym, to pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie ziemniaki na patelni, dodajcie do tego pory i jabłko. Wrzućcie do gara i zalejcie bulionem, niech się chwilę poddusi. Trzeba zupę doprawić - w tym wypadku wystarczy pieprz i sól. Jak już wszystko zmięknie, to zblendujcie. Gotowe! Wychodzi bardzo gęsta zupa, która się dość szybko przypala, ale przypalone ziemniaczki to też dobra rzecz!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz